nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vattnet stiger

Ökande regnmängder, stigande vattennivåer och översvämningsrisk. Nu har en handbok som ska hjälpa kommuner att planera för vattenmassorna publicerats.

  • Annons 1

Länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmlands län ligger bakom handboken Stigande vatten som ska hjälpa länens 65 kommuner att planera för stigande vattennivåer.

Bakgrunden är att SMHI spår att klimatförändringarna kommer att innebära fler översvämningar och därmed störningar i samhällsfunktioner. Samtidigt planeras ny bebyggelse vid utsatta områden och att ta hänsyn till riskerna med stigande vattennivåer när det planeras och bygg nytt kan bidra till bättre och säkrare investeringar.

Handboken ger rekommendationer om lämplig markanvändning och visar hur planering och design kan skapa en helhetssyn som minskar riskerna. Den ger också exempel från andar länder där man arbetat aktivt med att göra plats för mer vatten i stadsbilden, bland annat i byggnadsdesignen och med fler gröna ytor.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU kan skrota flera miljöförslag

Flera lagstiftningar kring klimat och miljö är i farozonen. I veckan tar den nya EU-kommissionen beslut om vilka lagförslag kring klimat och miljö som de ska gå vidare med.

Birgitta Rydhagen, docent i teknovetenskapliga studier vid Blekinge tekniska högskola och författare till boken Genus och miljö.
Birgitta Rydhagen, docent i teknovetenskapliga studier vid Blekinge tekniska högskola och författare till boken Genus och miljö.

Miljöarbetet kräver genusglasögon

Debatt

Det är dags att ta på genusglasögonen i miljöarbetet. Vi måste förstå att bilism och köttätande har en könsdimension. Då kommer vi att hitta hållbara lösningar och effektiva kampanjmetoder, skriver Birgitta Rydhagen.

Näringslivet måste ställa om

Det krävs en grön omställning av näringslivet. Det menar TIllväxtanalys som sedan 2012 analyserat förutsättningarna för en grön strukturomvandling. I december kom slutrapporten.

Erika Bergström har skapat ett bytessystem som underlättar återbruk.
Erika Bergström har skapat ett bytessystem som underlättar återbruk.

Smart design stöttar miljöarbetet

Genom att göra produktutveckling av företags miljöpolicy kan smart design hjälpa oss att göra rätt och samtidigt stärka företagens profil. Det är idén bakom det nystartade företaget Resense Design.