nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vattnet stiger

Ökande regnmängder, stigande vattennivåer och översvämningsrisk. Nu har en handbok som ska hjälpa kommuner att planera för vattenmassorna publicerats.

  • Annons 1

Länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmlands län ligger bakom handboken Stigande vatten som ska hjälpa länens 65 kommuner att planera för stigande vattennivåer.

Bakgrunden är att SMHI spår att klimatförändringarna kommer att innebära fler översvämningar och därmed störningar i samhällsfunktioner. Samtidigt planeras ny bebyggelse vid utsatta områden och att ta hänsyn till riskerna med stigande vattennivåer när det planeras och bygg nytt kan bidra till bättre och säkrare investeringar.

Handboken ger rekommendationer om lämplig markanvändning och visar hur planering och design kan skapa en helhetssyn som minskar riskerna. Den ger också exempel från andar länder där man arbetat aktivt med att göra plats för mer vatten i stadsbilden, bland annat i byggnadsdesignen och med fler gröna ytor.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Marie Söderqvist är vd på Livsmedelsföretagen och Fredrik Torehammar är chef för public affairs på Livsmedelsföretagen
Marie Söderqvist är vd på Livsmedelsföretagen och Fredrik Torehammar är chef för public affairs på Livsmedelsföretagen

Håll isär fara och risk

Livsmedelsföretagen i replik till KemI

Debatt

Huvudpoängen i vår kritik av Kemikalieinspktionen gäller att myndigheten behöver bli bättre på att hålla isär fara och risk. Inte minst gäller detta i KemI:s information till allmänheten via till exempel sin hemsida, skriver Marie Söderqvist, vd och
Fredrik Torehammar, chef public affairs på Livsmedelsföretagen.

Bild: Forward Thinking Architecture
Bild: Forward Thinking Architecture

Flytande jordbruk framtidens lösning?

Med en ökande befolkning och diskussioner om odlingar och markareal kan flytande jordbruk vara lösningen. Det menar den spanska arkitektbyrån Forward Thinking Architecture som tagit fram en innovativ modell.