nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vattnet stiger

Ökande regnmängder, stigande vattennivåer och översvämningsrisk. Nu har en handbok som ska hjälpa kommuner att planera för vattenmassorna publicerats.

  • Annons 1

Länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmlands län ligger bakom handboken Stigande vatten som ska hjälpa länens 65 kommuner att planera för stigande vattennivåer.

Bakgrunden är att SMHI spår att klimatförändringarna kommer att innebära fler översvämningar och därmed störningar i samhällsfunktioner. Samtidigt planeras ny bebyggelse vid utsatta områden och att ta hänsyn till riskerna med stigande vattennivåer när det planeras och bygg nytt kan bidra till bättre och säkrare investeringar.

Handboken ger rekommendationer om lämplig markanvändning och visar hur planering och design kan skapa en helhetssyn som minskar riskerna. Den ger också exempel från andar länder där man arbetat aktivt med att göra plats för mer vatten i stadsbilden, bland annat i byggnadsdesignen och med fler gröna ytor.

Etiketter:,

Fler nyheter

Siktar mot skitlite avfall

Elva kommuner i Nordvästra Skåne har bestämt sig för att gå från jättemycket avfall till skitlite år 2020. För det belönades de med utmärkelsen Årets förebyggare på Återvinningsgalan.

energiklyftan webb
FOTO: collage Fredrik Lundell

Förnybart versus fossilt

Därför tvekar energibolagen när företagen satsar

Energibolagen litar till fossila energikällor medan företagen satsar på förnybart. Två parallella trender lever sida vid sida. Hur har det blivit så här?

Nordiska rådet vill sporra återanvändningen av kläder.
Nordiska rådet vill sporra återanvändningen av kläder. FOTO: Pixabay

Kampanj ska minska klädslöseri

Tio fulla badkar, 1 400 liter vatten, krävs för att producera en t-shirt. Nordiska minsterrådet går nu ut med en kampanj för att förlänga livslängden på våra kläder.

Bjud in kunden

Analys

Synen på konsumenter, myndigheter och företag som motparter håller på att ändras. Partnerskap i alla led är det nya heta och kunden har en nyckelroll.