nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vattnet stiger

Ökande regnmängder, stigande vattennivåer och översvämningsrisk. Nu har en handbok som ska hjälpa kommuner att planera för vattenmassorna publicerats.

  • Annons 1

Länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmlands län ligger bakom handboken Stigande vatten som ska hjälpa länens 65 kommuner att planera för stigande vattennivåer.

Bakgrunden är att SMHI spår att klimatförändringarna kommer att innebära fler översvämningar och därmed störningar i samhällsfunktioner. Samtidigt planeras ny bebyggelse vid utsatta områden och att ta hänsyn till riskerna med stigande vattennivåer när det planeras och bygg nytt kan bidra till bättre och säkrare investeringar.

Handboken ger rekommendationer om lämplig markanvändning och visar hur planering och design kan skapa en helhetssyn som minskar riskerna. Den ger också exempel från andar länder där man arbetat aktivt med att göra plats för mer vatten i stadsbilden, bland annat i byggnadsdesignen och med fler gröna ytor.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Karastrofdåligt, anser Christoffer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.
Karastrofdåligt, anser Christoffer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.

Katastrofdåligt förslag om ekologisk produktion

Nya EU regler kring ekologisk odling kan snart bli verklighet.
Förslaget är katastrofdåligt, konstaterar både svenska KRAV och Christoffer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.

Miljostrategipriset

Är du en vinnare?

Miljö & Utveckling lanserar Miljöstrategipriset

Miljöstrategipriset delas ut till en verksamhet som har utformat en tydlig hållbarhetsstrategi och genomfört den ett föredömligt sätt.
– Det pågår stordåd i vardagen och det vill vi premiera och lyfta fram, säger Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

pengarwebb
FOTO: Stock.xchng

Nu ska aktiefonder miljömärkas

Svanen ska ta fram kriterier för miljömärkning av aktiefonder.
– Nu är marknaden mogen, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige.

engaging change

Vägen till hållbar förändring

För att genomdriva förändring krävs engagemang. Boken, Engaging Change, dyker ner i förändringsarbetets djup och reder ut hur du som förändringsledare skapar detta engagemang.

Nicklas Skår.
Nicklas Skår.

Fel att företagare får betala andras miljöskulder

Debatt

Vid företagsförvärv förbises ofta risken för ansvar för föroreningar som inte har sanerats. Kostnaden kan dock uppgå till miljontals kronor. Därför behöver miljöbalkens regler revideras och statens anslag för sanering av mark behöver öka, skriver Nicklas Skår, miljörättsjurist på Svenskt Näringsliv.