nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vattenpris till Rita Colwell

Dr Rita Colwell, professor vid University of Maryland och Bloomberg School of Public Health, USA, har tilldelas Stockholm Water Prize 2010. Hon får priset för sin forskning om förebyggandet av vattenburna infektionssjukdomar som hjälpt till att skydda miljoner människors liv och hälsa.

  • Annons 1

Rita Colwell har framförallt bidragit till att förhindra spridningen av kolera, en vattenburen sjukdom som smittar mellan 3 och 5 miljoner människor och leder till uppskattningsvis 120 000 dödsfall varje år. Hennes arbete har också lagt grunden till den metod som används världen över för riskbedömning av miljörelaterade sjukdomar och infektionssjukdomar.

Rita Colwell har också visat hur klimatförändringar, extremt väder, förändrade havsströmmar och andra ekologiska processer kan skapa förutsättningar som gör det möjligt för infektionssjukdomar att spridas och på så vis bidragit till att skapa förebyggande riktlinjer för att minska antalet sjukdomsutbrott. Hon har författat eller varit medförfattare till 17 böcker och mer än 700 vetenskapliga artiklar.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.