nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Lösningen innebär att företagen kan tolka data och själva se vilka apparater, fläktar och ljusarmaturer som drar mest el.
Lösningen innebär att företagen kan tolka data och själva se vilka apparater, fläktar och ljusarmaturer som drar mest el.

Vattenfalls tjänst ger full koll på elförbrukningen

Genom m2m-teknik ska Vattenfalls företagskunder framöver kunna bevaka sin energiförbrukning i realtid. Förhoppningen är att tjänsten ska kunna sänka förbrukningen med 20 procent.

  • Annons 1

För ungefär ett år sedan testlanserade Vattenfall tjänsten Energikontrollen. En grupp svenska företag har agerat testpiloter för tjänsten som genom en mätare läser av och presenterar företags energiförbrukning i realtid.

Energikontrollen som Vattenfall och Telia skapat tillsammans är en m2m-lösning, alltså en uppkopplad maskin-till-maskinlösning. Genom att koppla en elförbrukningsmätare till elmätaren kan företag se sin exakta elförbrukning sekund för sekund i en webbläsare. Mätaren är utrustad med sim-kort och abonnemang, som ingår i tjänsten, och ansluts till Telias m2m-plattform.

Spara 20 procent

Nu sker lanseringen på bredare front under namnet Energywatch Pro och på detta sätt hoppas Vattenfall kunna hjälpa sina kunder att spara el. Förhoppningen är att tjänsten ska kunna sänka energiförbrukningen hos sina företagskunder med upp till 20 procent.

– Vi har en bred kundbas som är spridd över landet och därför är täckning och kapacitet av yttersta vikt. Telias m2m-tjänst, som har en god funktionalitet för att hantera abonnemang i kombination med god täckning och tillgänglighet i näten, möter våra önskemål. Det gör att våra kunder slipper tänka på uppkopplingen och kan snabbt komma igång att energieffektivisera med en gång, säger Martin Normark, Product manager på Vattenfall.

Ser vad som drar mest

I webbläsaren samlas uppgifterna och företagen kan tolka data och själva se vilka apparater, fläktar och ljusarmaturer som drar mest el, och kanske även vilka som står på efter arbetstider.

– Möjligheterna med m2m-tekniken är oändliga och skapar förutsättningar för företag inom vitt skilda branscher att både förbättra sina egna processer och att underlätta för sina kunder, säger Hans Dahlberg, chef för TeliaSoneras m2m-enhet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.