nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vattenfalls brunkol till Tjeckien

Del i "grön strategi"

Vattenfall har hittat köpare till sin tyska brunkolsverksamhet, de tjeckiska bolagen EPH och dess finansiella partner PPF Investments. Men Naturskyddsföreningen är missnöjda med beskedet om en eventuell försäljning.

Vattenfalls kolkraftverk Jänschwalde i Tyskland.
Vattenfalls kolkraftverk Jänschwalde i Tyskland.
  • Annons 1

Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland har legat ute till försäljning sedan september förra året. EPH är Tjeckiens näst största bolag inom elproduktion och bolaget bedriver sedan tidigare brunkolsverksamhet i Tyskland.

– Vi ökar nu omställningstakten mot en mer hållbar produktion. Försäljningen innebär att mer än 75 procent av vår totala produktion kommer att vara klimatneutral jämfört med ungefär 50 procent idag, säger Vattenfalls vd och koncernchef Magnus Hall.

I februari i år presenterade Vattenfall en förlust på 20 miljarder för 2015. Det är den största förlusten i bolagets historia. Samtidigt meddelade de att framtidens vinster ska bli gröna.

Genom affären kommer Vattenfalls årliga CO2-exponering att minska från mer än 80 miljoner ton till mindre än 25 miljoner ton. Affären är samtidigt ett steg i att kraftigt ändra fokus för Vattenfalls verksamhet i Tyskland.

Borde avveckla

Svenska Naturskyddsföreningen menar dock att Vattenfall borde avveckla istället för att sälja.

– Samma vecka som världens första globala klimatavtal ska undertecknas lägger Sveriges statliga energibolag ett förslag som innebär den sämsta tänkbara lösning för klimatet. Om affären går igenom tas kolgruvorna över av ett bolag som har som sin affärsidé att krama ur det sista av det klimatskadliga kolet. Sannolikt vill bolaget också öppna nya kolgruvor. Det här är en förlustaffär både för klimatet och ekonomin, som riksdag och regering inte bör acceptera, säger Svante Axelsson generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Vattenfall har nu lämnat en begäran om ägarsamordning av  försäljningen till regeringen. 

– Det är positivt att Vattenfall har genomfört en transparent process där alla potentiella intressenter har haft möjlighet att visa sitt intresse. Vi kommer nu att analysera den transaktion som Vattenfalls styrelse har föreslagit och återkommer uppskattningsvis inom ett par månader när vi har tagit ställning, säger näringsminister Mikael Damberg.

 

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.