nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vindkraft
Vindkraft Vindkraften förväntas fördubblas på fyra år enligt Svensk Vindenergis senaste prognos.

Vattenfall inviger stor vindkraftpark till havs

Thanet Offshore Wind Farm. Så heter Vattenfalls nya havsbaserade vindkraftpark som ska ge lika mycket el som 200 000 hushåll använder under ett år.

  • Annons 1

Utanför Englands sydostkust ligger anläggningen som Vattenfall kallar för ”världens största havsbaserade vindkraftpark”.

– Med Thanet Offshore Wind Farm har Vattenfall tagit ett avgörande steg mot en fördubbling av sin vindkraftproduktion till 2011 och vi fortsätter att gå i täten i utvecklandet av havsbaserad vindkraft. Vindkraft kommer att vara en hörnsten för både lönsamhet och hållbarhet för Vattenfall i framtiden, säger Øystein Løseth.

Mer förnybart

Den 35 kvadratkilometer stora parken med sina 100 vindkraftturbiner, som mäter 115 meter höga, invigdes i torsdags, alltså bara några dagar efter att koncernchefen Øystein Løseth gick ut och presenterade Vattenfalls nya inriktning med högre krav på minskade koldioxidutsläpp och en energimix med mer förnybart.

Under den presskonferensen fick han svara på många frågor från journalister om framtida investeringar. Bland annat om vad som ska hända med kolkraftverken runtom i Europa nu när koncernen ska investera i mindre koldioxidintensiva energiprojekt än tidigare för att nå sina uppsatta klimatmål. Øystein Løseth sade sig dock inte kunna ge några konkreta besked om specifika anläggningar.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.