nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vattenfall kommer att satsa stort på vindkraft och solenergi framöver, enligt vd Magnus Hall. FOTO: Mogens Holmgaard/Vattenfall

Vattenfall gör brakförlust och vill bli grönt

Den statliga energijätten Vattenfall presenterade på tisdagen en förlust på 20 miljarder för 2015. Det är den största förlusten i bolagets historia. Men framtidens vinster ska bli gröna.

  • Annons 1

De fallande energipriserna i världen har påverkat Vattenfalls resultat starkt negativt och bolaget gick med förlust för tredje året i rad. De svenska priserna har gått ned med nästan 30 procent på ett år.

– Det har varit ett turbulent år med en stor omvandling av branschen i riktning mot nya energikällor. Vi beslutade att stänga kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 på grund av försämrad lönsamhet och att sälja vår brunkolsverksamhet i Tyskland, konstaterar Vattenfalls vd och koncernchef, Magnus Hall, vid en presskonferens på tisdagen.

Tysklands beslut att begränsa sina koldioxidutsläpp minskade också värdet på Vattenfalls brunkolstillgångar rejält och i somras tvingades de att skriva ned värdet på sina tillgångar med 36 miljarder kronor. Det prekära ekonomiska läget tvingar bolaget att minska kostnaderna och förväntas göra sig av med personal.

Samtidigt försöker Vattenfall ställa om sin elproduktion mot förnybara energikällor och gör bland annat stora investeringar i vindkraftsparker.

– Olje- och gaspriserna fortsätter att sjunka och vi ser ingen förändring i sikte. Våra framtida intäkter måste komma från förnybara energikällor. Vi har bland annat investerat i en vindkraftpark i Hamburg – så vi rör oss i rätt riktning, säger Magnus Hall.

Under 2015 inledde Vattenfall också ett samarbete på vindområdet med AMF Pension och köpte en andel i brittiska vindkraftparken Ormonde.

Vattenfall beslutade även om ett nytt tillväxtmål för förnybart, som innebär att 2.300 megawatt förnybar kapacitet ska byggas till 2020.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.