nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vattenfall gjorde storvinst på utsläppshandel

En ny granskning visar att Vattenfall har investerat i tveksamma CDM-projekt som kan ha ökat snarare än minskat utsläppen. Samtidigt har de gjort hundratals miljoner i vinst på att sälja utsläppsrätter, skriver Veckans Affärer.

  • Annons 1

Flera bolag som FN nu utreder tros ha utnyttjat CDM-systemet och på så vis tjänat mer pengar på det än sin egentliga produktion. Det handlar om industrigasprojekt i bland annat Kina, där bolag misstänkts ha maximerat sina utsläpp av den potenta växthusgasen HFC23 för att få fler utsläppskrediter att sälja till Europa. Investeringar i dessa projekt kan i själva verket alltså öka utsläppen globalt snarare än minska dem.

Veckans Affärers granskning visar att av 6,7 miljoner ton utsläppsrätter som Vattenfall löste in i fjol kommer 83 procent från de tveksamma industrigasprojekten. Därtill har Vattenfall investerat i en fjärdedel av de projekt som FN just nu tittar närmare på och som kan ha fuskat för att tjäna mer pengar. En bra affär som har gett hundratals miljoner kronor i vinst för Vattenfall.

Jan Johansson, miljöansvarig på Vattenfall, säger till tidningen att företaget noggrant undersöker de projekt man går in i.

Det är en blåsig miljövecka för Vattenfall. I veckan rapporterade Greenpeace att företaget beslutat om att starta fem nya brunkolsbrott i Tyskland.

– Regeringen måste på allvar förhindra att Vattenfall löper amok med ständigt nya investeringar i fossila bränslen. Regeringen måste förtydliga det statliga bolagets ägardirektiv och täppa till alla kryphål i deras nya strategiska inriktning, säger Martina Krüger på Greenpeace.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4