nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Västra Götaland satsar på smarta elnät

Mer förnybar energi innebär också oregelbunden energitillförsel. Nu satsar Västra Götalandsregionen ytterligare 1,1 miljoner kronor på utvecklingen av "smarta" elnät.

  • Annons 1

Som Miljö & Utveckling tidigare skrivit innebär en ökad andel förnybara energikällor i energisystemet en mer oregelbunden energitillförsel. För att hantera detta behöver framtidens elnät vara ”smarta” och ge användarna, såväl industriföretag som enskilda hushåll, större kontroll över sin energikonsumtion. Exempelvis genom att minska energianvändningen vid de tider på dygnet då belastningen på nätet är som högst, och därmed även dyrast.

Västra Götalandsregionen medverkar i en satsning för att stimulera innovation och marknadsföra kunskap, kompetens och teknik kring smarta nät i Västra Götaland. Satsningen, som drivs av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, har tidigare beviljats 3,2 miljoner kronor under perioden 2011 – 2013. Nu har man tagit beslut om att fortsätta stödja satsningen med 1 100 000 kronor under 2014. Även på Gotland pågår stora forskningsprojekt kring smarta elnät.

Skattereduktion på gång

Något som ytterligare kan tänkas stimulera utvecklingen av smarta elnät är att det framöver kan blir mer intressant för småproducenter att tillverka sin egen energi framöver. Den 1 juli får vi troligtvis en ny lag om att en skattereduktion för mikroproduktion ska införas. Just nu är förslaget på remiss hos lagrådet. Syftet med skattereduktionen är att göra det än mer intressant för privatpersoner att investera i framställning av el från förnybara energikällor för egen förbrukning.

Läs även tidigare publicerad intervju med Lina Bertling Tjernberg professor i elkraftnät på KTH och expert på smarta elnät.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.