nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vårproppen tom på offensiv miljöpolitik

Inga stora satsningar på miljö trots reformutrymme på flera miljarder kronor. Inga åtgärder för effektivisering i byggnader. Här är Miljösveriges kritiska röster om regeringens vårbudget.

  • Annons 1

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Mikael Karlsson kallar regeringens förslag för helt obegripligt.

Han saknar kraftfulla åtgärder på miljöområdet, bland annat inom biologisk mångfald, tågtrafiken, energieffektiva bostäder och bränslesnåla bilar. Och en strategi som väver samman jobb- och miljöpolitik.

– Under det svenska ordförandeskapet i EU drev regeringen på för en ekoeffektiv ekonomi. Det var en imponerande kraftansträngning. Min erfarenhet är att den fick gott gehör på flera håll inom EU. Frågan är vad som händer nu när regeringen, trots reformutrymme, inte satsar på ett hållbart Sverige, säger Mikael Karlsson.

En sida miljö

Danielle Freilich, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier, saknar förslag om energieffektivisering:

– Trots att klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar och regeringens högst prioriterade miljöfråga, nämns inga konkreta åtgärder på byggområdet. Förslag om energieffektivisering av byggnadsbeståndet för att nå de nationella energi- och klimatmålen saknas i propositionen.

Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm kommenterar att endast en sida av de 276 budgetsidorna handlar om miljö- och klimat.

– Under den här mandatperioden skär regeringen ned med över en miljard kronor på utgiftsområde 20, det som rör miljö- och klimatpolitik. Med tanke på det ständigt förvärrade läget för klimatet borde regeringen satsa mer, inte mindre på miljöområdet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.