nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Per Wimmer

Varnar för krasch inom förnybart

Vi står inför en ekonomisk krasch inom förnybar energi.
– Det finns obehagligt många likheter mellan den här bubblan och bolånebubblan i USA, säger finansmannen och investeraren Per Wimmer.

  • Annons 1

Ett av de stora problemen med den gröna sektorn är att vi inte tittar på vad som kommersiellt fungerar. Regeringar världen över pumpar in miljarder i statliga subventioner i sektorn och en stor del av subventionerna går till projekt som aldrig kommer att bli lönsamma.

Grön energi är en viktig del av den framtida energilösningen, men idag finansieras projekten på fel sätt och det får en negativ effekt för hela branschen.

Subventionerna har blåsts upp till en finansiell bubbla och snedvrider marknaden. En krasch inom förnybar energi kan skicka svallvågor över hela ekonomin och kraftigt försena omställningen till hållbar energi, menar Per Wimmer i den nyutgivna boken den Gröna Bubblan.

– Det finns obehagligt många likheter mellan den här bubblan och bolånebubblan i USA. Vi håller på att begå exakt samma misstag nu som då, men den här gången inom förnybar energi, säger Per Wimmer.

Här kan du se en intervju med Per Wimmer.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.