nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Varnar för krasch inom förnybart

Vi står inför en ekonomisk krasch inom förnybar energi.
– Det finns obehagligt många likheter mellan den här bubblan och bolånebubblan i USA, säger finansmannen och investeraren Per Wimmer.

  • Annons 1

Ett av de stora problemen med den gröna sektorn är att vi inte tittar på vad som kommersiellt fungerar. Regeringar världen över pumpar in miljarder i statliga subventioner i sektorn och en stor del av subventionerna går till projekt som aldrig kommer att bli lönsamma.

Grön energi är en viktig del av den framtida energilösningen, men idag finansieras projekten på fel sätt och det får en negativ effekt för hela branschen.

Subventionerna har blåsts upp till en finansiell bubbla och snedvrider marknaden. En krasch inom förnybar energi kan skicka svallvågor över hela ekonomin och kraftigt försena omställningen till hållbar energi, menar Per Wimmer i den nyutgivna boken den Gröna Bubblan.

– Det finns obehagligt många likheter mellan den här bubblan och bolånebubblan i USA. Vi håller på att begå exakt samma misstag nu som då, men den här gången inom förnybar energi, säger Per Wimmer.

Här kan du se en intervju med Per Wimmer.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.