nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Varmvatten med solfångare

Forskare har hittat ett sätt att koppla solfångare till en befintlig varmvattenberedare. Det innebär att det nu kan bli lönsamt att installera solvärme för att få varmvatten.

  • Annons 1

System idag kräver att man måste byta varmvattenberedare, vilket gör egen solfångare till ett dyrt alternativ för hushåll. Men den nya lösningen beräknas elräkningen sjunka med cirka 2 000 kronor per år.

– Vi har byggt och testat systemet i vårt labb. Under våren kommer vi att installera en prototyp i några hus. Därefter siktar vi på att utveckla en kommersiell produkt tillsammans med industrin. Potentialen är stor, menar Luis Ricardo Bernardo, doktorand i energi- och byggnadsdesign vid Lunds Tekniska Högskola.

Solfångaren installeras på taket och kopplas till den befintliga varmvattenberedaren som sitter inomhus. Ingenting behöver bytas men lösningen fungerar endast på hus som har varmvattenberedare, vilket oftast är hus som värms med el. I Sverige beräknas ungefär drygt en halv miljon hus värmas på detta sätt.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4