nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Värme hotar kakaoklimat

Det börjar bli dags att njuta extra mycket av den där chokladkakan. En forskningsrapport visar nämligen att odlingen av kakaogrödor är hotad.

  • Annons 1

Västafrika börjar nu bli för varmt för att odla kakao, något som kan hota både den nationella och internationella ekonomin, rapporterar Scientific American. År 2060 kommer fler än hälften av de kakaoproducerade länderna i regionen att vara alldeles för heta för grödorna, visar en rapport från det internationella centret för tropiskt jordbruk.

Kakakoindustrin är gigantisk och Ghana och Elfenbenskusten är de största producenterna. Drygt fem och en halv miljon kakaoodlare förlitar sig på produktionen och många är små odlare där generation efter generation fortsätter odlingen. Men redan idag börjar klimatförändringarna hota tillgången. Industrin rapporterar nu ett troligt underskott på en och en halv miljon ton till år 2020. Samtidigt ökar efterfrågan från länder som Kina och Sydkorea. Köparna kan nu vänta sig allt högre priser. Och om inte problemen löses kan Västafrika drabbas hårt. Ökad fattigdom, knarkhandel och matupplopp är att vänta, spår forskarna.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.