nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Värme hotar kakaoklimat

Det börjar bli dags att njuta extra mycket av den där chokladkakan. En forskningsrapport visar nämligen att odlingen av kakaogrödor är hotad.

  • Annons 1

Västafrika börjar nu bli för varmt för att odla kakao, något som kan hota både den nationella och internationella ekonomin, rapporterar Scientific American. År 2060 kommer fler än hälften av de kakaoproducerade länderna i regionen att vara alldeles för heta för grödorna, visar en rapport från det internationella centret för tropiskt jordbruk.

Kakakoindustrin är gigantisk och Ghana och Elfenbenskusten är de största producenterna. Drygt fem och en halv miljon kakaoodlare förlitar sig på produktionen och många är små odlare där generation efter generation fortsätter odlingen. Men redan idag börjar klimatförändringarna hota tillgången. Industrin rapporterar nu ett troligt underskott på en och en halv miljon ton till år 2020. Samtidigt ökar efterfrågan från länder som Kina och Sydkorea. Köparna kan nu vänta sig allt högre priser. Och om inte problemen löses kan Västafrika drabbas hårt. Ökad fattigdom, knarkhandel och matupplopp är att vänta, spår forskarna.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.