nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Världspremiär för transportbil på etanol

Nu är den här, VW:s skåpbil för etanoldrift. Genom att samla 3 000 intresserade köpare fick Stockholmsstad tillverkaren att ta fram bilen.

  • Annons 1

Som Miljö & Utveckling skrivit om tidigare har det varit svårt att få tag på lättare lastbilar och andra transportfordon i mellansektionen som drivs på förnybara bränslen. Det är bilar som exempelvis körs av många hantverkare och som används som distributionsfordon i städerna.

Därför initierade Miljöbilar i Stockholm en upphandling för några år sedan för att samla alla som är intresserade av att köpa lättare transportfordon och på så vis få tillverkarna intresserade av att ta fram nya fordon. Totalt ställde sig 3 000 företag och organisationer bakom upphandlingen.

Resultatet blev en VW Caddy i skåpbilsformat, en liten skåpbil med två sittplatser som drivs av etanol.

– Vi har länge efterlyst fler lätta transportfordon för alternativa bränslen så det är glädjande att vi ny påskyndat introduktionen av en ny etanolskåpbil, kommenterar Eva Sunnerstedt, projektledare på Miljöbilar i Stockholm

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.