nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Världspremiär för transportbil på etanol

Nu är den här, VW:s skåpbil för etanoldrift. Genom att samla 3 000 intresserade köpare fick Stockholmsstad tillverkaren att ta fram bilen.

  • Annons 1

Som Miljö & Utveckling skrivit om tidigare har det varit svårt att få tag på lättare lastbilar och andra transportfordon i mellansektionen som drivs på förnybara bränslen. Det är bilar som exempelvis körs av många hantverkare och som används som distributionsfordon i städerna.

Därför initierade Miljöbilar i Stockholm en upphandling för några år sedan för att samla alla som är intresserade av att köpa lättare transportfordon och på så vis få tillverkarna intresserade av att ta fram nya fordon. Totalt ställde sig 3 000 företag och organisationer bakom upphandlingen.

Resultatet blev en VW Caddy i skåpbilsformat, en liten skåpbil med två sittplatser som drivs av etanol.

– Vi har länge efterlyst fler lätta transportfordon för alternativa bränslen så det är glädjande att vi ny påskyndat introduktionen av en ny etanolskåpbil, kommenterar Eva Sunnerstedt, projektledare på Miljöbilar i Stockholm

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4