nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Världens rikaste föll för toalett

I veckan anordnade Bill Gates och hans fru Melinda, via sin stiftelse, en mässa om framtidens hållbara toaletter. En soldriven design kammade hem förstapriset på 700 000 kronor.

  • Annons 1

Bill Gates och hans fru Melinda är engagerade i toaletter. De är fast övertygade om, och har forskarvärldens stöd för, att toaletten spelar en stor roll när det gäller sjukdomsspridning i tredje världen. Så pass att paret genom sin stiftelse har investerat i runda slängar 2,5 miljarder kronor för att utveckla framtidens toalett.

I veckan anordnade de en mässa där forskare och universitet från hela världen kunde visa upp sina prototyper och tävla om prispengar. Bidragen fick varken använda vatten, el eller vara beroende av ett avloppssystem. Driftkostnaden fick inte överstiga trettiofem öre om dagen.

Tjugoåtta olika tävlande ställde ut sina kreationer och världens rikaste man promenerade intresserat runt bland toaletter och syntetisk avföring medan han inspekterade bidragen.

Många kreativa förslag

Vinnare blev en soldriven toalett som dessutom genererade vätgas och elektricitet, designad av California Institute of Technology.

Tvåa kom ett förslag från Loughborough University i Storbritannien. En toalett som också producerade biologiskt kol, mineraler och rent vatten.

Ett annat spännande bidrag, från London School of Hygiene and Tropical Medicine, förlitade sig på larver som förvandlade avfallet till djurföda.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.