nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Världens rikaste föll för toalett

I veckan anordnade Bill Gates och hans fru Melinda, via sin stiftelse, en mässa om framtidens hållbara toaletter. En soldriven design kammade hem förstapriset på 700 000 kronor.

  • Annons 1

Bill Gates och hans fru Melinda är engagerade i toaletter. De är fast övertygade om, och har forskarvärldens stöd för, att toaletten spelar en stor roll när det gäller sjukdomsspridning i tredje världen. Så pass att paret genom sin stiftelse har investerat i runda slängar 2,5 miljarder kronor för att utveckla framtidens toalett.

I veckan anordnade de en mässa där forskare och universitet från hela världen kunde visa upp sina prototyper och tävla om prispengar. Bidragen fick varken använda vatten, el eller vara beroende av ett avloppssystem. Driftkostnaden fick inte överstiga trettiofem öre om dagen.

Tjugoåtta olika tävlande ställde ut sina kreationer och världens rikaste man promenerade intresserat runt bland toaletter och syntetisk avföring medan han inspekterade bidragen.

Många kreativa förslag

Vinnare blev en soldriven toalett som dessutom genererade vätgas och elektricitet, designad av California Institute of Technology.

Tvåa kom ett förslag från Loughborough University i Storbritannien. En toalett som också producerade biologiskt kol, mineraler och rent vatten.

Ett annat spännande bidrag, från London School of Hygiene and Tropical Medicine, förlitade sig på larver som förvandlade avfallet till djurföda.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.