nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Själva tekniken med luftburna kontaktledningar är inte ny. Det som är nytt är att fordonen kan koppla till och från elledningarna i full hastighet. FOTO: Scania

Världens första elväg invigd för tung transport

Sandviken har fått världens första elväg för tung lastbil på allmän väg. Under två år ska demonstrationssträckan nu testas och utvärderas.

  • Annons 1

Vid innersta filen i riktning mot Gävle på E16 väster om Sandviken står numera kontaktledningsstolpar längs väggrenen. Här kan tunga transporter koppla upp sig mot luftburna kontaktledningar via strömavtagare monterad bakom lastbilshytten. Denna matar sedan ner strömmen till en elhybridmotor i lastbilen som gör att fordonen kan köra på el upp till en hastighet på 80 kilometer i timmen. På vägar utan luftledningar får lastbilarna köra på sitt dieselhybridsystem igen.

Under två år ska nu elvägen testas och faller det väl ut är ambitionen att bygga liknande nät på andra platser i Sverige.

–Vi ser fram emot att kunna använda underlaget från det här demonstrationsprojektet för att utvärdera vidare satsningar på elvägar för tung godstrafik i Sverige. Intresset från svensk industri är stort, både för skytteltrafik, fjärrtrafik och gruvdrift”, säger Anders Bylund, affärsområdesansvarig på Siemens.

Huvudfinansiärer i projektet Elväg E16 är Trafikverket, Vinnova, Region Gävleborg, Siemens och Scania, men cirka 35 olika aktörer är inblandade.

Här kan du läsa tidigare artikel i Miljö & Utveckling om projektet.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Andelen biogas ökar – men minskning för fordonsgas

Ny statistik från SCB visar att andelen biogas i den fordonsgas som säljs i Sverige ökar. Ökningen är kraftig jämfört med 2016. Då var 73 procent av fordonsgasen biogas, medan man år 2017 nådde hela 86 procent. Biogasen ökar även i absoluta tal. – Det är positivt att biogasandelen ökar för varje år, här är […]

  • Annonskod Huvudspalten 4