nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Själva tekniken med luftburna kontaktledningar är inte ny. Det som är nytt är att fordonen kan koppla till och från elledningarna i full hastighet. FOTO: Scania

Världens första elväg invigd för tung transport

Sandviken har fått världens första elväg för tung lastbil på allmän väg. Under två år ska demonstrationssträckan nu testas och utvärderas.

  • Annons 1

Vid innersta filen i riktning mot Gävle på E16 väster om Sandviken står numera kontaktledningsstolpar längs väggrenen. Här kan tunga transporter koppla upp sig mot luftburna kontaktledningar via strömavtagare monterad bakom lastbilshytten. Denna matar sedan ner strömmen till en elhybridmotor i lastbilen som gör att fordonen kan köra på el upp till en hastighet på 80 kilometer i timmen. På vägar utan luftledningar får lastbilarna köra på sitt dieselhybridsystem igen.

Under två år ska nu elvägen testas och faller det väl ut är ambitionen att bygga liknande nät på andra platser i Sverige.

–Vi ser fram emot att kunna använda underlaget från det här demonstrationsprojektet för att utvärdera vidare satsningar på elvägar för tung godstrafik i Sverige. Intresset från svensk industri är stort, både för skytteltrafik, fjärrtrafik och gruvdrift”, säger Anders Bylund, affärsområdesansvarig på Siemens.

Huvudfinansiärer i projektet Elväg E16 är Trafikverket, Vinnova, Region Gävleborg, Siemens och Scania, men cirka 35 olika aktörer är inblandade.

Här kan du läsa tidigare artikel i Miljö & Utveckling om projektet.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.