nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Världen samlas i Mexiko – men utan resultat i sikte

Idag drar klimatmötet i mexikanska Cancún igång. Några omvälvande beslut väntas inte tas. Däremot hoppas man lösa frågan om avskogning och tekniköverföring.

  • Annons 1

Förväntningarna inför klimatmötet i Mexiko är inte i närheten av lika höga som inför Köpenhamn förra året. Enligt både miljöminister Andreas Carlgren och EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard ska man inte räkna med något globalt bindande avtal. Carlgren nämnde även på en pressträff i förra veckan att man inte heller ska överdriva förväntningarna på klimatmötet i Sydafrika 2011. USA och Kina är bromsklossarna.

Det man däremot hoppas på från svenskt och europeiskt håll är att länderna ska skriva under om att minska avskogningen, Redd plus, samt komma överens om ett ramverk för tekniköverföring och anpassning för utvecklingsländer. Det gäller även att skapa en bas som man kan gå vidare med i Sydafrika.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.