nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Belysningsutmaningen
I Sverige har 92 aktörer stöttat Belysningsutmaningen och 65 av dem har gjort åtgärder som påskyndar efterfrågan på energieffektiv belysning av hög kvalitét. FOTO: Pixabay

Världen når målet: 10 miljarder energieffektiva lampor globalt

Satsningen Global Lighting Challenge har lyckats. På två år har flera stora svenska och internationella aktörer, gjort åtaganden för att få mer effektiv belysning på marknaden.

  • Annons 1

Enbart i Sverige skulle elanvändningen för all belysning kunna halveras om alla ineffektiva lampor skulle bytas ut mot dagens mest energieffektiva teknik.

Den svenska satsningen Belysningsutmaningen har varit ett viktigt bidrag för att minska elanvändningen från belysning.

– Global Lighting Challenge är ett utmärkt exempel på hur globala samarbeten mellan regeringar och näringsliv på riktigt kan skynda på energiomställningen. Vi i Sverige sjösatte den nationella varianten Belysningsutmaningen och den har haft samma effekt. Jag är stolt, men jag är inte nöjd. Nu behöver vi ta nästa steg och trappa upp ambitionen, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Läs mer: ”Vi fastnar inte med hela foten i en plastpåse”

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.