nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Värderingsstyrda bolag mer lönsamma

Det finns ett tydligt samband mellan ett aktivt värderingsarbete och de resultat en organisation åstadkommer, enligt en studie från bland annat Stockholms universitet.

  • Annons 1

Verksamheter med goda värderingar har ett försprång mot konkurrenterna. De har lättare att attrahera medarbetare och når en högre grad av kundorientering eftersom de strävar efter att skaffa sig ambassadörer och inte nöjer sig inte med passivt nöjda kunder och få kundklagomål.

Det är helt klart lönsamt att jobba med organisationens värderingar enligt rapporten Kultur och värderingar, en framgångsfråga?

Kultur och värderingar är också en högprioriterad strategi i många företag men helt lätt är det inte. De allra flesta har tagit fram värdeord, men bara en av fem har lyckats skapa en kultur där värderingarna verkligen genomsyrar verksamheten och påverkar beslutsfattandet.

En förutsättning för att överhuvudtaget få kultur och värderingar att genomsyra verksamheten verkar vara att:

• Bryta ner värderingar i beteenden

• Koppla rätt beteenden till kritiska situationer

Studien visar att bolag som har ett emotionellt ledarskap där ledningsgruppen engagerat pratar om syftet (”why”), når längre i värderingsarbetet och får mer engagerade medarbetare. 400 chefer i olika branscher har medverkat i studien.

Kommentarer

1 reaktion till “Värderingsstyrda bolag mer lönsamma”

  1. Elisabet skriver:

    Har studien rensat för de andra faktorer som påverkar företags lönsamhet? Att värderingsstyrda bolag är mer lönsamma behöver ju inte betyda att det finns ett orsakssamband där, dvs. att det är värderingsarbetet som gör dem lönsamma. Bättre fungerande och mer lönsamma företag kanske i större utsträckning prioriterar värderingsarbete.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.