nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Värderingsstyrda bolag mer lönsamma

Det finns ett tydligt samband mellan ett aktivt värderingsarbete och de resultat en organisation åstadkommer, enligt en studie från bland annat Stockholms universitet.

  • Annons 1

Verksamheter med goda värderingar har ett försprång mot konkurrenterna. De har lättare att attrahera medarbetare och når en högre grad av kundorientering eftersom de strävar efter att skaffa sig ambassadörer och inte nöjer sig inte med passivt nöjda kunder och få kundklagomål.

Det är helt klart lönsamt att jobba med organisationens värderingar enligt rapporten Kultur och värderingar, en framgångsfråga?

Kultur och värderingar är också en högprioriterad strategi i många företag men helt lätt är det inte. De allra flesta har tagit fram värdeord, men bara en av fem har lyckats skapa en kultur där värderingarna verkligen genomsyrar verksamheten och påverkar beslutsfattandet.

En förutsättning för att överhuvudtaget få kultur och värderingar att genomsyra verksamheten verkar vara att:

• Bryta ner värderingar i beteenden

• Koppla rätt beteenden till kritiska situationer

Studien visar att bolag som har ett emotionellt ledarskap där ledningsgruppen engagerat pratar om syftet (”why”), når längre i värderingsarbetet och får mer engagerade medarbetare. 400 chefer i olika branscher har medverkat i studien.

Kommentarer

1 reaktion till “Värderingsstyrda bolag mer lönsamma”

  1. Elisabet skriver:

    Har studien rensat för de andra faktorer som påverkar företags lönsamhet? Att värderingsstyrda bolag är mer lönsamma behöver ju inte betyda att det finns ett orsakssamband där, dvs. att det är värderingsarbetet som gör dem lönsamma. Bättre fungerande och mer lönsamma företag kanske i större utsträckning prioriterar värderingsarbete.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.