nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Varde ljus!

Där det finns hundbajs finns det ljus. Ett ordspråk som skulle kunna etablera sig i USA, där en konstnär utforskar möjligheten att låta husdjurens avföring ge energi till allt från gatubelysning till kaffekokning.

  • Annons 1

På en gata i Cambridge i delstaten Massachusetts drog konstnären Matthew Mazzotta i fjol igång sitt visionära projekt The Park Spark Project. Vid en rastningsplats för hundar placerade han en så kallad methane digester, en anläggning där bajs blir metangas. Nu är pilotprojektet avslutat men Mazzotta är i startgroparna med att hjälpa till att etablera konceptet i sex andra amerikanska städer.

Så hur går det till? Bredvid anläggningen finns nedbrytbara påsar som hundägare fångar upp den värdefulla råvaran med. Bajspåsen kastas ned i systemet och blandas med vatten i en tank. Det gör att metan åker längst upp i tanken och sedan bränns gasen för att lysa upp en närliggande lyktstolpe. När metan förbränns blir den starka växthusgasen till koldioxid och vatten.

Tanken är att gatlyktan ska lysa tills någon i städerna får en bra idé på hur man kan använda energin istället. Koka kaffe, visa film eller baka bröd? Det är upp till invånarna.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

SIS uppdaterar standard – ska få fler kommuner att jobba med hållbar utveckling

Nu blir det enklare för kommuner, landsting och regioner att jobba med hållbar utveckling. Det ser flera svenska kommuner och Sveriges Ekokommuner till, genom att tillsammans med SIS uppdatera den svenska standarden för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner (SS 854000) i enlighet med Agenda 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.