nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Just nu går det att söka pengar för bland annat investeringar i hemmaladdning för elfordon via Klimatklivet, ett statligt stöd till lokala klimatinvesteringar.

Varberg satsar på solbilspool

Varbergs kommun öppnar nu upp kommunens bilpool för allmänheten. I lördags invigdes solbilspoolen, den första av sitt slag i Sverige.

  • Annons 1

Varbergs kommun har länge haft ett system med bilpool för den kommunala verksamheten. I mars i år startade de en elbilspool som öppnades upp för privat uthyrning på kvällar och helger, till i första hand kommunanställda. Och i lördags var det dags för nästa steg, att öppna poolen för alla kommuninvånare.

– För kommunen är det viktigt att gå före och visa på möjligheterna. Och att vi gör det på ett hållbart sätt, berättar Marlene Garhall, miljö – och logistikansvarig i Varbergs kommun.

De två bilarna som ingår i poolen laddas med solenergi och har en kapacitet på mellan 1 000 och 1 500 mil per år. Enligt beräkningar täcker en bil behovet hos mellan 30 och 50 personer.

Varbergs kommun är den första kommun i Sverige som i egen regi lanserar en elbilspool som laddar med solenergi. Satsingen kommer att utvärderas om tre år. Marlene Garhall konstaterar att solbilspoolen är en viktigt symbolhandling där kommunen med kraft visar att de vill bana vägen för en hållbar utveckling.

– Förhoppningsvis kan det leda till att fler väljer att avstå från en andrabil, att behovet av parkeringsplatser minskar och att det öppnar intresset för fler bilpooler, säger Marlene Garhall.

Kommentarer

1 reaktion till “Varberg satsar på solbilspool”

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.