nr-logo

Hållbarhet i praktiken

elektronikköp
Främst rör det sig om unga och norrlänningar, visar undersökningen. FOTO: Enefit

Var tredje svensk struntar i miljön vid elektronikköp

En av tre svenskar struntar i energiklassificeringen vid köp av elektronik till hemmet. Det visar en undersökning från Sifo på uppdrag av elhandelsbolaget Enefit.

  • Annons 1

Energimärkningen finns bland annat på vitvaror, tv-apparater, lampor, värmepumpar, varmvattenberedare samt däck, och visar hur energikrävande en produkt är. Märkningen ska underlätta för konsumenter att göra energi- och klimatsmarta val.

Nu visar en undersökning av var tredje svensk skippar att kontrollera energimärkningen vid köp av elektronikvaror. Främst rör det sig om unga och norrlänningar, visar undersökningen.

Övre Norrland bryr sig minst

Enligt undersökningen svarade 49 procent av de som bor i övre Norrland, att de inte bryr sig om energimärkningen. Det framkommer även att fler äldre än yngre undersöker hur mycket energi elektronikvarorna drar.

– Det borde ligga i konsumenternas intresse eftersom energimärkningen hjälper dem att spara pengar på att välja produkter som förbrukar mindre energi. Dessutom sätter märkningen press på företagen att utveckla och investera i energieffektiv produktdesign – så det är ett väldigt enkelt sätt att vara med och bidra till faktisk skillnad, säger Jonas Lindelöf, Sverigechef på Enefit i ett pressmeddelande.

Läs mer: Kronans Apotek rekryterar ny hållbarhetschef

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.