nr-logo

Hållbarhet i praktiken

elektronikköp
Främst rör det sig om unga och norrlänningar, visar undersökningen. FOTO: Enefit

Var tredje svensk struntar i miljön vid elektronikköp

En av tre svenskar struntar i energiklassificeringen vid köp av elektronik till hemmet. Det visar en undersökning från Sifo på uppdrag av elhandelsbolaget Enefit.

  • Annons 1

Energimärkningen finns bland annat på vitvaror, tv-apparater, lampor, värmepumpar, varmvattenberedare samt däck, och visar hur energikrävande en produkt är. Märkningen ska underlätta för konsumenter att göra energi- och klimatsmarta val.

Nu visar en undersökning av var tredje svensk skippar att kontrollera energimärkningen vid köp av elektronikvaror. Främst rör det sig om unga och norrlänningar, visar undersökningen.

Övre Norrland bryr sig minst

Enligt undersökningen svarade 49 procent av de som bor i övre Norrland, att de inte bryr sig om energimärkningen. Det framkommer även att fler äldre än yngre undersöker hur mycket energi elektronikvarorna drar.

– Det borde ligga i konsumenternas intresse eftersom energimärkningen hjälper dem att spara pengar på att välja produkter som förbrukar mindre energi. Dessutom sätter märkningen press på företagen att utveckla och investera i energieffektiv produktdesign – så det är ett väldigt enkelt sätt att vara med och bidra till faktisk skillnad, säger Jonas Lindelöf, Sverigechef på Enefit i ett pressmeddelande.

Läs mer: Kronans Apotek rekryterar ny hållbarhetschef

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.