nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Var tredje saknar miljökrav vid upphandling

  • Annons 1

Var tredje offentlig upphandling saknar tydliga miljökrav, enligt en undersökning från Naturvårdsverket. De har granskat 270 upphandlingar som genomförts av kommuner, landsting och myndigheter. Någon form av miljökrav ställdes i 210 av upphandlingarna och kraven bedömdes vara tillräckligt tydliga i 183 av de 270 upphandlingarna.

– Undersökningen visar att det finns ett stort intresse att ta miljöhänsyn. Men bristande kunskaper hos upphandlarna leder till att miljökraven ofta blir så otydliga att de inte får någon praktisk betydelse, säger Tomas Chicote, projektledare på Naturvårdsverket.

Landstingen sköter sig bättre än kommunerna och myndigheterna, men upphandlarnas kunskaper om hur man ställer miljökrav behöver höjas generellt. Bristande miljökrav handlar ofta om otydlighet om hur miljö kommer att värderas i upphandlingen i förhållande till andra kriterier.

Bland produktgrupperna är det vanligast med miljökrav när det handlar om kemisk-tekniska produkter och sjukvårdens förbrukningsprodukter. Sämst ställt med miljökraven är det när det gäller IT-produkter och byggmaterial.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.