nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Drivenow

Var fjärde bilägare kan tänka sig att dela bil

I takt med att delningsekonomi kommit i ropet kan nästan var fjärde bilägare idag tänka sig att hyra ut sin egen bil. Men för den som hyr och hyr ut finns det flera saker som är viktiga att tänka på.

 • Annons 1

I en undersökning från försäkringsbolaget If med 3 000 svarande visar att nästan var fjärde bilägare kan tänka sig att hyra ut den egna privata bilen mot betalning. Unga är de som är allra mest positivt inställda. Var tredje ung, 34 procent, i åldern 18-29 år kan tänka sig att låna ut bilen mot betalning. De som är i åldern 61 år och över är minst positivt inställda till att låta någon annan använda bilen – endast 13 procent i den åldersgruppen kan tänka sig det. Det finns stora regionala skillnader. Människor i storstäder är de som är mest villiga att hyra ut den egna bilen. Nästan var tredje storstadsbo, 28 procent, är öppen för att göra det, medan siffran i övriga Sverige är 20 procent.

– Det som brukar kallas delningsekonomi slår igenom på flera håll – folk hyr ut sina lägenheter tillfälligt via Airbnb, lånar ut sina båtar direkt till andra eller delar på en gräsklippare i kvarteret. Istället för att låta den egna bilen stå still flera dygn medan man är bortrest, eller om man har flera bilar, är det många som vill tjäna extra pengar på att hyra ut den, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Det finns dock endel fallgropar både för den som hyr och hyr ut som det är viktigt att vara medveten om.

– Ska man hyra ut sin bil privat och inte via en bilpool så är det fråga om affärsmässig verksamhet vilket innebär att bilen ska registreras om och att man måste starta företag, berättar Dan Falconer.

Tips till dig som vill hyra ut bilen privat:

 1. Anmäl uthyrningen till Transportstyrelsen.
 2. Gå noga igenom försäkringsskyddet – gäller den för affärsmässig uthyrning?
 3. Kontrollera bilens skick – gör en säkerhetskontroll.
 4. Skriv ett avtal där det tydligt framgår vad som gäller – vem ansvarar för vad?
 5. Välj förare med omsorg – ta reda på så mycket som möjligt om föraren.
 6. Se till att bilen alltid är rätt försäkrad.
 7. Tänk på att bilens besiktningsintervall och andrahandsvärde påverkas vid uthyrning.

 

Tips till dig som ska hyra bil via bilpool eller annan förmedlare:

 1. Se till att förmedlaren har uthyrningstillstånd – kolla upp bolagets organisationsnummer etc.
 2. Många bilpooler erbjuder försäkring – kolla upp vad som ingår – vad händer om det sker en olycka? Ta reda på vad du har rätt till för ersättning.
 3. Se efter vilka självrisker som gäller och om försäkringsskyddet är beloppsbegränsat.
 4. Meddela alltid biluthyraren om något händer med bilen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4