nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Var femte missar klimatanpassning

Var femte kommun jobbar inte med klimatanpassning. Bäst i landet är Kristianstad och Botkyrka.

  • Annons 1

Trots att 96 procent av alla kommuner utgår ifrån att de kommer att påverkas av klimatförändringarna arbetar var femte inte med klimatanpassning idag. Det visar en kartläggning från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring.

Kartläggningen visar att det är stor variation i hur långt Sveriges kommuner har kommit i sitt klimatanpassningsarbete. Stora kommuner har överlag kommit längre jämfört med små och medelstora kommuner. Kustkommuner har också i högre utsträckning etablerat sitt klimatanpassningsarbete jämfört med inlandskommuner.

– Under 2014 uppskattades de naturrelaterade skadorna kosta 1,6 miljarder kronor. Det är bara en bråkdel av den kostnad Sverige står inför om vi inte rustar för ett extremare väder. Alla kommuner måste medverka till att minska samhällets sårbarhet och risker för klimatrelaterade skador, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring.

 Kommuner med högst poäng i rankningen. Maxpoäng är 33 poäng.


Kommuner med högst poäng i rankningen. Maxpoäng är 33 poäng.

Kristianstad har fått högst poäng bland de stora kommunerna, följt av Botkyrka samt Göteborg och Växjö. Leksand har fått högst poäng bland de mellanstora kommunerna följt av Lomma, Trelleborg och Danderyd. Av de små kommunerna har Aneby presterat bäst.

Här hittar du rapporten

Klimatanpassning 2015 Så långt har Sveriges kommuner kommit

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.