nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vanlig kemikalie blir miljögift i kroppen

Ett kemiskt ämne som ofta används i impregneringsmedel omvandlas till miljögift i människokroppen. Det visar en ny studie.

  • Annons 1

FTOH är en kemisk förening som innehåller grundämnet fluor och som människan utsätts för dagligen. Miljökemisten Helena Nilsson vid Örebro universitet, har i sina studier sett att ämnet omvandlas till PFOA i människokroppen. PFOA är ett miljögift som kan komma att fasas ut.

Resultatet kom Helena Nilsson fram till efter att under fem år följt professionella skidvallare, som utsätts för olika fluorämnen från skidvallor, för att se hur kemikalierna tas upp i deras kroppar. Hon har dels analyserat luft- och dammprover från skidvallarnas arbetsplats, dels blodprover som har tagits varje månad under tävlingssäsongen.

Fuorämnet FTOH hamnade snabbt i fokus. På grund av sina vatten-, smuts-, och fettavstötande egenskaper används den ofta i till exempel impregneringsmedel och i skidvalla. Att resultatet blev känt först med denna studie beror på att vi i vanliga fall exponeras för låga halter FTOH vilket gör det svårt att visa omvandlingen till PFOA. Vallarna utsattes dock för väldigt höga halter av ämnet.

– En nära besläktad kemikalie till PFOA, nämligen PFOS, är redan förbjuden och nu är PFOA sannolikt på väg att också fasas ut. Men då är det viktigt att känna till att det finns andra ämnen i vår vardagsmiljö som kan omvandlas till dessa kemikalier när de kommer in i kroppen, säger Helena Nilsson.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.