nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Väl godkänt för LIP

  • Annons 1

Den stora miljösatsningen på lokala investeringsprogram, LIP har varit ekonomiskt effektiv, enligt en utvärdering beställd av Naturvårdsverket.

 – LIP har haft förvånansvärt bra effekter för både sysselsättningen och miljön. Detta är särskilt tydligt när det gäller minskningen av utsläppen av växthusgaser, säger Tomas Kåberger, docent vid Internationella Miljöinstitutet vid Lunds universitet.

Mest till klimat

LIP är Sveriges största enskilda miljösatsning. Under perioden 1998 till 2002 startade 211 investeringsprogram i 161 kommuner med syfte att öka den ekologiska hållbarheten. Hälften av bidraget som uppgått till 4,7 miljarder kronor har gått till klimatåtgärder, resten till investeringar inom vatten och avlopp, naturvård samt avfall.

 Hälften av programmen är nu genomförda och hittills har de reducerat koldioxidutsläppen med 700 000 ton årligen, vilket är 30 procent mer än vad man från början trott.

Sammantaget beräknas utsläppen minska med minst 1,5 miljoner ton, motsvarande drygt halva det svenska klimatmålet. Därutöver har de utvärderade investeringsprogrammen skapat cirka 8 400 årsarbeten, samt indirekta sysselsättningseffekter genom omställningen från olja och el till biobränslen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.