nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vågkraft mer effektivt än väntat

  • Annons 1

Vågkraften kan bli både lönsam och effektiv. Det visar beräkningar av en ny teknik för vågkraft som utvecklas av Langlee Wave Power AS, där svenska Borevind är delägare. Enligt den nya studien kommer energiproduktionen vid de planerade vågkraftverken att bli större än man tidigare trott genom att vågkraftverken även kan utnyttja förhållandevis små vågor.

Langlees förväntningar är att bolagets vågkraftverk kommer att kunna konkurrera, kostnads- och prismässigt, med vindkraft efter fem års drift och vidare utveckling.

Langlee kommer nu att genomföra försök i mindre testanläggningar med målet att sjösätta en fullskalig pilotanläggning under 2010. Den teknik, som nu utvecklas, bygger på vågornas horisontella rörelser. Stora delar av anläggningarna kan byggas på land, vilket begränsar kostnader för drift och underhåll.

– Studien bekräftar att potentialen för vågkraft är betydande och att just den här tekniken kan bidra till en snabb utveckling. Det är mycket glädjande, säger Anders Rabbe, vd för Borevind.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4