nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vågkraft mer effektivt än väntat

  • Annons 1

Vågkraften kan bli både lönsam och effektiv. Det visar beräkningar av en ny teknik för vågkraft som utvecklas av Langlee Wave Power AS, där svenska Borevind är delägare. Enligt den nya studien kommer energiproduktionen vid de planerade vågkraftverken att bli större än man tidigare trott genom att vågkraftverken även kan utnyttja förhållandevis små vågor.

Langlees förväntningar är att bolagets vågkraftverk kommer att kunna konkurrera, kostnads- och prismässigt, med vindkraft efter fem års drift och vidare utveckling.

Langlee kommer nu att genomföra försök i mindre testanläggningar med målet att sjösätta en fullskalig pilotanläggning under 2010. Den teknik, som nu utvecklas, bygger på vågornas horisontella rörelser. Stora delar av anläggningarna kan byggas på land, vilket begränsar kostnader för drift och underhåll.

– Studien bekräftar att potentialen för vågkraft är betydande och att just den här tekniken kan bidra till en snabb utveckling. Det är mycket glädjande, säger Anders Rabbe, vd för Borevind.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.