nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vaccinering mot växthusgasen metan

Åtta stycken av de bakterier som producerar växthusgasen metan i kons mage har fått sina gener kartlagda av forskare i Nya Zeeland. Nu vill forskarna ta fram ett vaccin mot dessa metanbakterier, rapporterar Sveriges radio.

  • Annons 1

I kons första mage, våmmen, lever de växthusgasproducerande bakterier som forskarna vill slå ut. Att få bort bakterierna är något forskarna jobbar på.

– Nästa steg är att identifiera rätt antigener och sen använda dem i våmmen, säger mikrobiologen Graeme Attwood till Sveriges radio.

Att slå ut de metanproducerande bakterierna medför dock andra problem, eftersom de tar hand om vätgas, som är en restprodukt i våmmen. Därför undersöker forskarna även vilka bakterier som skulle kunna tillsättas i kons mage för att ta hand om vätgasen, utan att slutprodukten blir metan.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.