nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Utsläppsminskningar är luftslott

​En ny forskningsrapport från Stockholm Environment Institute visar att 13,5 miljoner ton av de utsläppsminskningar av växthusgaser som genomförs i utvecklingsländer och som industriländer får tillgodoräkna sig inte är några faktiska utsläppsminskningar.

  • Annons 1

En viktig fråga i FN:s klimatförhandlingar och inom EU:s utsläppshandelssystem handlar om industriländernas utsläppsminskningar. Enligt FNs klimatkonvention kan industriländer genomföra en andel av sina utsläppsminskningar av växthusgaser i utvecklingsländer, så kallade Clean Development Mechanism, CDM-projekt.

Företag i i-länder kan tillgodoräkna sig utsläppsminskningar exempelvis genom CDM-projekt i utvecklingsländer för destruktion av lustgas, en mycket kraftfull klimatgas. Lustgas är en oönskad biprodukt till apidinsyra som behövs vid produktion av nylon. SEI har i rapporten studerat just CDM-projekt som syftar till att destruera lustgas som uppstår i samband med nylonproduktion.

– Vår rapport visar att det är troligt att 13,5 miljoner av de utsläppsminskningar som antas ha genomförts globalt till följd av CDM-projekt för apidinsyra inte är några egentliga utsläppsminskningar, säger Anja Kollmuss, forskare på SEI och en av författarna till rapporten. Dessa CDM-projekt har bidragit till ökade istället för minskade utsläpp. Satt i ett svenskt perspektiv motsvarar 13,5 ton växthusgaser 20 procent av landets årliga utsläpp.

För hela rapporten: http://sei-international.org

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Andelen biogas ökar – men minskning för fordonsgas

Ny statistik från SCB visar att andelen biogas i den fordonsgas som säljs i Sverige ökar. Ökningen är kraftig jämfört med 2016. Då var 73 procent av fordonsgasen biogas, medan man år 2017 nådde hela 86 procent. Biogasen ökar även i absoluta tal. – Det är positivt att biogasandelen ökar för varje år, här är […]

  • Annonskod Huvudspalten 4