nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Utsläppskraven hårdnar för lastbilarna

Eu-parlamentet har röstat igenom nya riktlinjer för utsläpp från lättare transporter. Från 2017 gäller 175 gram koldioxid per kilometer.

  • Annons 1

Utsläppsnivån är en skärpning från 2007 med 14 procent då medellastbilen släppte ut 203 kram koldioxid per kilometer. Enligt förslaget som klubbats igenom i Eu-parlamentet blir maxgränsen 175 gram koldioxid år 2017, något som skärps till 147 gram koldioxid år 2020. De tillverkare vars fordon inte klarar utsläppsgränsen får betala en straffavgift på 95 euro, eller 830 kronor, per gram koldioxid. Det är samma avgiftsnivå som för de tillverkare som överskrider utsläppsgränsen från nya bilar. Klimatkommissionär Connie Hedegaard säger i ett uttalande att hon är nöjd med beslutet. EUs gröna tycker dock att man kunde ha gått längre. Ursprungsförslaget låg nämligen på en maxgräns på 135 gram koldioxid 2020 som ny höjdes till 147. Dessutom anser man att det finns en rad kryphål i lagstiftningen. Lastbilar står idag för 1,5 procent av EUs totala koldioxidutsläpp.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.