nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Utsläppseffektivitet intressant för investerare

Skillnaden i utsläppseffektivitet mellan olika bolag är stor.
– Informationen är intressant för investerare. Särskilt i miljökänsliga branscher är det viktigt att förstå hur hållbart bolagsvärdet är, säger Lars G Hassel programchef för forskningsprogrammet Sirp.

  • Annons 1

Utsläppseffektivitet är ett sätt att prissätta företags koldioxidutsläpp i förhållande till rörelseresultat. Det ger företagen ett hållbarhetsvärde som det kan jämföra med övriga företag i branschen.

I en ny rapport har forskare i Mistra-programmet Sirp mätt utsläppseffektiviteten hos pappers- och massaföretag. Sveaskog är det pappers- och massaföretag som släpper ut minst koldioxid i förhållande till sitt resultat. Stora Enso och UPM finns i mellanskiktet av bolagen medan Norske Skog är bland de sämsta.

Enligt rapporten har Sveaskog och amerikanska Kimberly-Clark under flera år presterat bäst av de 25 företag som ingår i undersökningen, medan Metsäliitto, Norske Skog och Myllykoski har haft stora utsläpp i förhållande till det resultat de har genererat. Företagen Billerud, Holmen, Korsnäs och Södra hamnar i det övre mellanskiktet.

– Studien är intressant för investerare eftersom det visar hur man kan sätta ett pris på utsläppseffektivitet och räkna in det i resultatet. I miljökänsliga branscher är det viktigt att förstå hur hållbart bolagsvärdet är, säger Lars G Hassel programchef för Mistra-programmet Sirp.

Rapporten är baserad på offentlig information från 25 pappers- och massaföretag under åren 2005 till 2009. Studien är finansierad av Mistra-programmet Sirp, Sustainable Investment Research Platform som består av forskare från Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Forskarteamet har tidigare studerat kemikalie- och bilbranschen. Studien ”Sustainable Value CO2 Creation by Pulp & Paper Companies” finns att

ladda ned från Sirps hemsida.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

SIS uppdaterar standard – ska få fler kommuner att jobba med hållbar utveckling

Nu blir det enklare för kommuner, landsting och regioner att jobba med hållbar utveckling. Det ser flera svenska kommuner och Sveriges Ekokommuner till, genom att tillsammans med SIS uppdatera den svenska standarden för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner (SS 854000) i enlighet med Agenda 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.