nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Utsläppen från flyget ökar

Förra året var ett starkt år för flygtrafiken. Utsläppen från flyget ökar därför, trots insatser för energieffektiviseringar.

  • Annons 1

Både det svenska utrikesflyget och inrikesflyget ökade sina koldioxidutsläpp under år 2011 med 2,2 procent respektive 4,5 procent. Detta visar den officiella statistiken om luftfarten i Sverige som Trafikanalys publicerar idag.

Även utsläpp av kväveoxider, svaveldioxid och kolmonoxid ökade under 2011. Detta till följd av det mycket starka flygåret 2011. På de 40 svenska trafikflygplatserna nådde antalet passagerare i utrikestrafiken en toppnotering med drygt 23 miljoner passagerare och antalet passagerare i inrikes trafik var det högsta på fem år. Jämfört med föregående år ökade antalet landningar totalt med 4 procent.

– Flygets utsläpp ökade till följd av den kraftiga passagerareutvecklingen 2011, men bromsades delvis genom energieffektiviseringar som exempelvis ny teknik, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.