nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Utsläpp kan nå nollnivå till 2043

Elbilar, moderna jord- och skogsbruk och lågenergilampor. Det är några av de förändringar som radikalt skulle kunna minska Sveriges utsläpp av växthusgaser inom 30-40 år, enligt en ny rapport.

  • Annons 1

Bakom rapporten En svensk nollvision för växthusgasutsläpp står en arbetsgrupp inom Ingenjörsvetensapsakademins, IVA, projekt Vägval Energi. Deras utgångspunkt har varit: Är noll utsläpp år 2043 realistiskt i Sverige? De har undersökt metoder som kan få ner Sveriges nettotillförsel av utsläpp till noll, det vill säga en balans mellan utsläpp och lagring.

Lagra koldioxid

En metod för att uppnå balans är, enligt rapporten, att företagen satsar på lagring av koldioxid i berggrunden. En annan är att helt gå över till el- och hybridbilar.

– Den största enskilda potentialen finns inom transportsektorn, som står för 30 procent av utsläppen idag, säger Harry Frank, tidigare forskningschef på ABB och ledamot i IVA, till Sveriges Radio.

I rapporten nämns även övergång till lågenergilampor och ett effektivare jord- och skogsbruk.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4