nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Cigarettfimpar, engångsförpackningar, ballonger och sugrör utgör risk för skador på den marina miljön. FOTO: Pixabay

Utredare varnar för nedbrytbar plast – orsakar skador på miljön

Plast som marknadsförs som nedbrytbar orsakar samma skador på marin miljö som konventionell plast. Det visar en studie från regeringens plastutredare.

  • Annons 1

Regeringen tillsatte i höstas en utredning som ska se över möjligheten att minska plastens negativa miljöeffekter. Utredningen redovisar nu en del av uppdraget som bland annat berör frågan om nedbrytbarheten av plast i miljön.

Utredare Åsa Stenmarck konstaterar att de plaster som omnämns som nedbrytbara inte är det i naturlig miljö, utan kräver specifika förhållanden för att brytas ned, främst industriell kompostering. De orsakar därmed samma skador på marin miljö som konventionell plast.

Läs mer: Större mängd mikroplaster från kläder än föda

I utredningen menar man att olika begrepp som används i marknadsföringen av plast riskerar att felaktigt leda till att konsumenter tror att plasten är nedbrytbar i miljön. Det handlar främst om begreppen bioplast och bionedbrytbar. Detta befaras kunna leda till ökad oaktsamhet och ökad nedskräpning.

Utredaren redovisar även en lista på vanligt förekommande plastskräpföremål som dessutom utgör risk för skador på det marina djurlivet. Exempel på skräpföremål i listan är cigarettfimpar, engångsförpackningar, ballonger, sugrör, förlorade fiskeredskap samt plastskräp från industriell verksamhet.

Läs mer: Standardisering ska öka användandet av återvunnen plast

− Utredaren bekräftar den föraning jag haft om att det än så länge inte finns några plaster som är nedbrytbara på riktigt i naturen. Det förstärker bilden av att vi måste minska vår användning av plast och förhindra att den hamnar i miljön, säger miljöminister Karolina Skog.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.