nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Utmanar till tuffare miljökrav i upphandling

"Använd oss. Vi är effektiva verktyg som bidrar till att klara av vår tids stora utmaningar" är uppmaningen till kommuner, landsting och myndigheter i ett gemensamt upprop från tredjepartscertifierare.

  • Annons 1

Ett antal företag som utför tredjepartscertifieringar för miljö och social hållbarhet har gått samman i ett gemensamt upprop där de uppmanar kommuner, landsting och myndigheter att ställa om till en medveten och modern upphandling.

Bakgrunden är det nya EU-direktivet för upphandling som ger nya möjligheter att ta hänsyn till miljö och sociala aspekter när skattemedel hanteras. Tredjepartcertifierarna utmanar därför politiker och tjänstemän att sätta mål, utbilda personal och ställa krav som direkt hänvisar till miljö- och sociala hållbarhetsmärkningar som är tredjepartscertifierade.

Bakom uppropet som presenteras i en debattartikel i Dagens Samhälle Debatt står Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen, Miljömärkning Sverige, EU Ecolabel, Svanen, Fairtrade, Krav, MSC Östersjöregionen och TCO Development.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.