nr-logo

Tidningen för miljöproffs

kinausa
FOTO: Pixabay, montage

Överraskande klimatlöfte

USA och Kina har enats om ambitiösare utsläppsmål. I ett gemensamt uttalande förklarar presidenterna Obama och Jinping att de som världens största ekonomier och utsläppare av växthusgaser nu vill ta ansvar för att minska sin påverkan.

  • Annons 1

USA:s president Barack Obama och Kinas president Xi Jingpin träffades i Peking igår – och resultatet av mötet överraskar nu världen. För första gången lovar Kina att börja minska sina utsläpp. Tidigare utfästelser har bara handlat om att minska ökningstakten på utsläppen, men nu säger Xi Jingpin att Kinas utsläpp ska peaka runt 2030 för att sedan börja minska. Kina ska anstränga sig för att minska utsläppen redan innan 2030 och sätter ett mål om att öka andelen icke-fossil energi till 20 procent av energikonsumtionen år 2030.

Barack Obama lovade i sin tur att minska utsläppen med 26–28 procent av 2005 års nivå till 2025. De båda ledarna hoppas att de genom sin gemensamma kraftsamling ska ingjuta energi till de kommande klimatförhandlingarna i Paris 2015 då ett nytt globalt avtal ska tas fram.

Deras utfästelser om utsläppsminskningar är dock inte lika ambitiösa som EU:s, som lovat minska med 40 procent till 2030.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.