nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Usa kan förbjuda ftalater i leksaker

  • Annons 1

Den amerikanska kongressen vill förbjuda sex typer av ftalater i leksaker. Det handlar om mjukgörare som används för att göra plaster mer flexibla, men som bland annat är fortplantningsstörande och kan ge upphov till allergier. Lagförslaget innebär att ämnet förbjuds i leksaker för barn upp till 12 år. Däremot kommer de även fortsättningsvis att vara tillåtna i exempelvis bilbarnstolar och möbler för barn, hushållsprodukter, etcetera. I Europa är ftalater i leksaker redan förbjudna.

Om George Bush skriver under lagen kommer även tre ytterligare ftalater att förbjudas tills mer noggranna tester har genomförts, enligt uppgifter från Environmental Expert.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.