nr-logo

Hållbarhet i praktiken

USA ger tydliga signaler i utsläppsfrågan

  • Annons 1

Att president Obama kommer att delta vid klimatmötet i Köpenhamn visar att klimatfrågan tas på allvar. USA har nu enats om tre delmål för att sänka växthusgaserna. I förhållande till 2005 års nivåer vill de minska koldioxidutsläppen med 17 procent fram till år 2020. Innan år 2025 är målet att sänka växthusgaserna med 30 procent och till 2050 vill de ha nått en sänkning på 83 procent. EU och övriga aktörer utgår från 1990 års nivåer, vilket gör att procenttalen inte är direkt jämförbara.

–Det är värdefullt att USA presenterar sin målsättning för år 2025 och 2030. Det ökar trovärdigheten, men jag beklagar att ambitionerna fram till år 2020 inte är högre, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Klimatavtalets genomslagskraft hänger på hur många länder som närvarar vid mötet. Nu har man fått ja från drygt 60 världsledare och positiv respons från några till. Idag meddelade Kina att de kommer att delta, men Indien har ännu inte lämnat något besked. Sammanlagt har 192 stats- och regeringschefer bjudits in.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4