nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Uppsalaforskare leder EU-projekt om koldioxidlagring

  • Annons 1

Att lagra koldioxid i djupa geologiska formationer är ett av de alternativ för att minska växthuseffekten som diskuterats flitigt. Men man behöver utveckla metoden och visa att den fungerar på många olika platser innan den är mogen att klara den stordrift som behövs.

Uppsalaforskare ska nu leda ett stort EU-projekt inom sjunde ramprogrammet som ska leda fram till rekommendationer för lämplig metodik för att undersöka och övervaka olika fältplatser.

– Det behövs bra metoder för att kartlägga lämpliga geologiska strukturer innan man bestämmer sig för var koldioxiden ska lagras. Man behöver också övervaka vart i formationen koldioxiden tar vägen, säger professor Auli Niemi, som leder projektet som har sin bas vid institutionen för geovetenskaper.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.