nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Uppsala lanserar Sveriges första skräpkör

För att minska nedskräpningen lanserar Uppsala kommun Sveriges första skräpkör. Genom sjungande soptunnor ska kommuninvånarna motiveras att slänga skräpet där det hör hemma.

  • Annons 1

Totalt består kören av 20 tunnor. Rösterna görs av körsångare i Uppsala och repertoaren består av fyra vårsånger. Tunnorna ska placeras ut på olika platser i staden men sjunga tillsammans vid större evenemang. De smarta soptunnorna drivs av solceller och återanvänder sin energi till att komprimera skräpet, vilket innebär att de behöver tömmas mer sällan än traditionella skräpkorgar. Eftersom de är ett slutet system drar de inte till sig skadedjur som råttor och getingar.

Kasta rätt

Kommunen gör det här för att på ett oväntat och humoristiskt sätt underlätta för människor att kasta skräpet på rätt ställe – i de väl synliga soptunnorna. Målet är att starta en god spiral där man tar hand om sitt skräp och att det beteendet sprider sig. Det kostar 3:60 per skräp som ska plockas upp av någon kommunal renhållningsarbetare mot 30 öre om skräpet hamnar i en soptunna som sedan töms.

– Notan för att städa efter Valborg kostar Uppsalaborna 1 miljon varje år. Tillsammans med den vanliga renhållningen blir det mycket pengar som skulle kunna användas till annat så som skola, vård och omsorg, säger Maria Gardfjell, ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4