nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Uppsalas klimatprotokoll har 32 medlemmar.

Uppsala kan vinna Nordiska rådets miljöpris

På tre år har företag, myndigheter och organisationer i Uppsala minskat utsläppen av växthusgaser med hela elva procent. Nu har kommunens klimatarbete nominerats till Nordiska rådets miljöpris.

  • Annons 1

Företag och organisationer har tillsammans med Uppsala kommun och Uppsalas båda universitet utvecklat sitt klimatarbete sedan 2010. Det har bland annat lett till att Uppsala kommun utsågs till Sveriges klimatstad av Världsnaturfonden 2013.

Mellan åren 2011 och 2014 minskade deltagarna i Uppsala klimatprotokoll sina utsläpp av växthusgaser mer än dubbelt så mycket som målsättningen på 4,5 procent. Uppsala klimatprotokoll är nu nominerat till Nordiska rådets Natur- och miljöpris, som delas ut i Reyjkavik på Island den 27 oktober.

Årets pris ska gå till ”ett företag, en organisation eller en person som på ett föredömligt sätt har utvecklat en produkt eller en uppfinning eller som genom andra kreativa insatser har bidragit till en framtida minskning av växthusgasutsläppen i Norden”.

– Nomineringen är ett kvitto på vår framgång, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med särskilt ansvar för miljöfrågor. Vi har ett helt unikt bra samarbete mellan näringsliv och samhälle i Uppsala klimatprotokoll.

Uppsala är Sveriges fjärde största stad med drygt 200 000 invånare.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.