nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Uppsala avvecklar fossila energikällor

Uppsala kommun ska sälja av sina fossila tillgångar. Det beslutade stadens fullmäktige igår. Därmed blir de andra kommun i Sverige att divestera.

  • Annons 1

Att flytta kapital från den fossila industrin i syfte att minska branschens inflytande och stoppa klimatförändringarna, så kallad divestering, är en växande rörelse världen över. Under ett par år har rörelsen Fossil Free, som uppmanar investerare att flytta kapital från kol och oljebolag, spritt sig från USA och Australien till Europa och vidare till Sydostasien och Afrika.

I Sverige har Svenska kyrkan, Örebro kommun, Chalmers tekniska högskola och Diakonia uteslutit fossila bolag ur sina placeringar. Nu är det även dags för Uppsala kommun. De ska nu utreda stadens investeringar i kol, olja och gas med syfte att avveckla dem.

– Vi arbetar redan hårt för att minska Uppsalas utsläpp genom att satsa på cykling, förnybar energi och hållbart byggande. Divestering är ett viktigt nästa steg. Nu utmanar vi andra kommuner att också modernisera sitt klimatarbete, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala med ansvar för klimat och miljö.

– Divestering har blivit en global trend, säger Christian Tengblad från Fossil Free Sverige. Från San Francisco via Melbourne till Oslo har nästan 500 städer och andra stora aktörer tagit bort sina pengar från fossilindustrin.

Här kan du läsa fler artiklar på temat

Divesteringsrörelsen vill göra fossilbranschen moralisk bankrutt

EU-topp för fossilfri värld

Slopa det fossila och öka avkastningen

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.