nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Upplands Väsby tar sikte mot giftfri förskola

Upplands Väsby är ytterligare en kommun som nu satsar på att fasa ut kemikalier ur förskolorna.
– Inget barn ska sova middag på en madrass med gifter i, säger Mathias Bohman (S) och ordförande i kommunstyrelsen.

Upplandsväsby förskolan
  • Annons 1

Miljö & Utveckling har tidigare skrivit om Sundbybergs Stads arbete med att fasa ut giftiga kemikalier ur förskolebarnens vardagsmiljö. Nu följer Upplands Väsby kommun i samma spår. Med projektet Giftfri Förskola vill kommunen ta reda på hur det står till på Väsbys förskolor. Under hösten har inventeringen av gifter på förskolor startat. Den första förskolan, Ringblomman, är inventerad och fler väntar.

Projektet handlar om att förbättra inomhusmiljön i kommunens samtliga förskolor. I arbetet kommer en kartläggning av gifter i förskolorna att göras utifrån Naturskyddsföreningens projekt Operation Giftfri Förskola. Kartläggningen ska sedan ligga till grund för en åtgärdsplan som siktar på att skapa en så giftfri miljö för barnen som möjligt.

Arbetet med att kartlägga gifter i förskolan görs i samarbete med Tracy Makaraba från Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet. Efter att inventeringarna är genomförda kommer hon även att utforma åtgärdsförslag baserat på de resultat som kommit fram.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.