nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Upplands Väsby tar sikte mot giftfri förskola

Upplands Väsby är ytterligare en kommun som nu satsar på att fasa ut kemikalier ur förskolorna.
– Inget barn ska sova middag på en madrass med gifter i, säger Mathias Bohman (S) och ordförande i kommunstyrelsen.

  • Annons 1

Miljö & Utveckling har tidigare skrivit om Sundbybergs Stads arbete med att fasa ut giftiga kemikalier ur förskolebarnens vardagsmiljö. Nu följer Upplands Väsby kommun i samma spår. Med projektet Giftfri Förskola vill kommunen ta reda på hur det står till på Väsbys förskolor. Under hösten har inventeringen av gifter på förskolor startat. Den första förskolan, Ringblomman, är inventerad och fler väntar.

Projektet handlar om att förbättra inomhusmiljön i kommunens samtliga förskolor. I arbetet kommer en kartläggning av gifter i förskolorna att göras utifrån Naturskyddsföreningens projekt Operation Giftfri Förskola. Kartläggningen ska sedan ligga till grund för en åtgärdsplan som siktar på att skapa en så giftfri miljö för barnen som möjligt.

Arbetet med att kartlägga gifter i förskolan görs i samarbete med Tracy Makaraba från Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet. Efter att inventeringarna är genomförda kommer hon även att utforma åtgärdsförslag baserat på de resultat som kommit fram.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.