nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Upplands Väsby tar sikte mot giftfri förskola

Upplands Väsby är ytterligare en kommun som nu satsar på att fasa ut kemikalier ur förskolorna.
– Inget barn ska sova middag på en madrass med gifter i, säger Mathias Bohman (S) och ordförande i kommunstyrelsen.

  • Annons 1

Miljö & Utveckling har tidigare skrivit om Sundbybergs Stads arbete med att fasa ut giftiga kemikalier ur förskolebarnens vardagsmiljö. Nu följer Upplands Väsby kommun i samma spår. Med projektet Giftfri Förskola vill kommunen ta reda på hur det står till på Väsbys förskolor. Under hösten har inventeringen av gifter på förskolor startat. Den första förskolan, Ringblomman, är inventerad och fler väntar.

Projektet handlar om att förbättra inomhusmiljön i kommunens samtliga förskolor. I arbetet kommer en kartläggning av gifter i förskolorna att göras utifrån Naturskyddsföreningens projekt Operation Giftfri Förskola. Kartläggningen ska sedan ligga till grund för en åtgärdsplan som siktar på att skapa en så giftfri miljö för barnen som möjligt.

Arbetet med att kartlägga gifter i förskolan görs i samarbete med Tracy Makaraba från Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet. Efter att inventeringarna är genomförda kommer hon även att utforma åtgärdsförslag baserat på de resultat som kommit fram.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4