nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Upphandla schysstare textilier

Arbetskläder innehåller ofta stora mängder kemikalier. Nu släpper Miljöstyrningsrådet ett verktyg som ska hjälpa verksamheter att upphandla miljöanpassade textilier.

  • Annons 1

Miljöstyrningsrådet har tagit fram nya kriterier men också uppdaterat de gamla på texilfronten. Kriterierna innehåller krav på både miljö och social hänsyn och kan användas i alla upphandlingar. Det kan gälla allt från sängkläder till arbetskläder och möbeltyger.

– Det krävs stora mängder kemikalier i tillverkningen av textilier och kemikalierester blir ofta kvar i tygerna efter processen. Det är ett hälso- och miljöproblem som vi vill minska effekterna från”, säger Joakim Thornéus, projektledare inom Miljöstyrningsrådet

Olika kravnivåer

En stor inköpare av tyger är bland annat landstingen men verktyget riktar sig till alla typer av verksamheter.

Med verktyget kan den inköpsansvariga själv välja om företaget ska lägga kraven på bas- avancerad eller spjutsspetsnivå. Ställs de högsta kraven ingår bland annat långtgående krav på arbetares rättigheter.

Nytt är att kraven utgår från miljömärkningar och dessa kan användas som bevis på att kriterierna uppfylls.

– Tidigare har det varit svårt för upphandlare att utvärdera att kraven som ställts uppfylls. Det här beror på att de inte har varit kopplade till specifika märkningar på marknaden. Genom märkningarna är det enklare att verifiera detta”, säger Joakim Thornéus

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.