nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Undervattensrobot ska rensa havsbotten

En undervattensrobot som i framtiden ska kunna rensa miljögifter. Det jobbar man med på civilingenjörsprogrammet på Mälardalens högskola.

  • Annons 1

För Mälardalens högskola är undervattensrobotar helt nytt och kräver andra förutsättningar än robotar på land. Rörelsemönstret är annorlunda under vattenytan och all elektronik måste förvaras i täta behållare. I ett första steg ska den tävla i en internationell tävling. Den långsiktiga ambitionen är dock att den ska kunna rensa miljögifter.

– Vi ville titta på miljösanerande robotar, och i våra vatten finns mycket farlig skrot som skulle behöva saneras, säger Lars Asplund, professor i datavetenskap och samordnare för högskolans robotikprogram.

Han tänker bland annat på gifttunnor som dumpats i Östersjön och menar att man med rätt teknik ska kunna plocka upp tunnorna.

Roboten har tidigare testats i en simbassäng i Västerås och presenterades igår på Robotikdagen.

– Genom de erfarenheter vi skaffar oss från projektets olika utmaningar sår vi ett frö till att utveckla miljösanerande undervattensrobotar i ett längre perspektiv, säger Lars Asplund.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4