nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Undervattensrobot ska rensa havsbotten

En undervattensrobot som i framtiden ska kunna rensa miljögifter. Det jobbar man med på civilingenjörsprogrammet på Mälardalens högskola.

  • Annons 1

För Mälardalens högskola är undervattensrobotar helt nytt och kräver andra förutsättningar än robotar på land. Rörelsemönstret är annorlunda under vattenytan och all elektronik måste förvaras i täta behållare. I ett första steg ska den tävla i en internationell tävling. Den långsiktiga ambitionen är dock att den ska kunna rensa miljögifter.

– Vi ville titta på miljösanerande robotar, och i våra vatten finns mycket farlig skrot som skulle behöva saneras, säger Lars Asplund, professor i datavetenskap och samordnare för högskolans robotikprogram.

Han tänker bland annat på gifttunnor som dumpats i Östersjön och menar att man med rätt teknik ska kunna plocka upp tunnorna.

Roboten har tidigare testats i en simbassäng i Västerås och presenterades igår på Robotikdagen.

– Genom de erfarenheter vi skaffar oss från projektets olika utmaningar sår vi ett frö till att utveckla miljösanerande undervattensrobotar i ett längre perspektiv, säger Lars Asplund.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4