nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bin Yang, forskarassistent vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, Umeå universitet. FOTO: Umeå universitet.

Umeåforskare rekryteras till Tusen Talanger

Vetenskapsakademien i Peking vill locka till sig två tusen skarpa forskare i utlandet och övertala dem att flytta till Kina. En av dem är forskarassistent Bin Yang vid Umeå universitet, som framgångsrikt forskar om byggmiljöer och energieffektivisering.

  • Annons 1

– Det känns hedervärt och stort. Detta är ett av de mest prestigefyllda uppdrag man kan ha i Kina, och det är dessutom en livslång ära. Tusen Talanger-programmet är något som varje kinesisk forskare känner till och drömmer om att vara en del i, säger Bin Yang, forskarassistent på Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, som efter en årslång urvalsprocess har passerat nålsögat.

Utmärkelsen innebär att Bin Yang flyttar tillbaka till Kina för att forska och får bland annat cirka 1,2 miljoner kronor personligt pris efter skatt och 5 miljoner kronor i startup-bidrag.

Läs mer: ”Det tar tid att bygga ett hållbart varumärke”

Bin Yang forskar på byggda inomhusmiljöer och fokuserar på termisk komfort, luftkvalitet och hälsa. Han studerar också energieffektiva HVAC-system (värme och ventilation).

– Jag planerar att flytta tillbaka till Kina i slutet av året. Jag kommer självklart att fortsätta att samarbeta med forskare vid Umeå universitet. Vi har planer på att skapa ett China Sweden Joint research center.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.