nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Tyskland täcks av solpaneler

Tyskarna är bäst i världen på att använda solel med över en miljon installationer utförda. Soltaken breder ut sig över varuhus och deras parkeringsplatser och skänker grön profilering åt företagen.

  • Annons 1

Solel står för fyra procent av Tysklands elproduktion och målet är en fördubbling inom fyra år. Framgångarna med solenergi stavas generösa subventioner, men de är snart ett minne blott. Det bekymrar dock inte marknaden för solpaneler, skriver Ny Teknik.

Många företag, däribland olika varuhus, har insett att solpanelerna skänker dem en grön ”aura” förutom att alstra energi. Tysklands största stormarknadskedja Edeka sätter till exempel upp solpaneler på varuhus och lagerbyggnader och över parkeringar.

– En del varuhus har fått upp till hälften av sitt elbehov på detta sätt. Efter byggena har deras försäljning ökat rejält, inte minst av gröna produkter, säger Rolf May, försäljningschef för takprojekt på Belectrics, en av de ledande tyska installationsfirmorna, till Ny Teknik.

Däckjätten Goodyear Dunlop har också insett nyttan av en grönare profil och har försett sitt Europalager i Philippsburg i västra Tyskland med en takanläggning på en yta lika stor som tolv fotbollsplaner och en effekt på 7,4 megawatt.

Nu sprider sig intresset för solpaneler över världen, brittiska matjätten Tesco är en av intressenterna och i Saudiarabien byggs världens största solparkering med plats för 4 500 bilar och en effekt på 10 megawatt.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.