nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Tyskland öppnar upp för fracking

Ett lagförslag som legaliserar fracking i Tyskland väcker protester. Förespråkarna menar att det tryggar landets energiförsörjning.

  • Annons 1

Fracking, det vill säga att utvinna skiffergas genom att med högt tryck pumpa ner vatten och kemikalier i borrhåll i marken, har varit förbjudet i Tyskland sedan början av 2000-talet. Nu skriver the Guardian om att det tyska parlamentet lagt fram ett förslag som tillåter kommersiell fracking på ett djup under 3000 meter. Men även skiffergasutvinning på grundare nivåer ska kunna utföras efter ett godkännande från en expertgrupp.

Ifrågasätter expertgrupp

Det finns stora miljörisker med metoden – bland annat för metanutsläpp och att kemikalierna förorenar dricksvatten – och kritiken i Tyskland har inte låtit vänta på sig. Kritiska röster påpekar även att den expertgrupp som skulle utfärda tillstånd för borrning till hälften består av förespråkare för metoden. Den franska gröna EU-parlamentarikern José Bové säger till the Guardian:

– Panelen kommer inte att vara självständig utan exakt vad bolagen önskar.

De som talar för lagförslaget menar att skiffergasen behöver bli en del av Tysklands enerigomställning från kol, olja och kärnkraft.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.