nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tyréns skissar på lokala mötesplatser för återbruk

Små lokala återvinningscentraler där medborgare kan byta grejer är en företeelse som börjar dyka upp i Norden. Tyréns har fått i uppdrag att ta fram en vägledning för hur idén med denna typ av återvinning kan förverkligas i Malmö.

  • Annons 1

Kvartersnära återvinningscentraler är en ny form av återvinningscentral som bland annat Oslo och Köpenhamn har infört. Nu har Tyréns fått i uppdrag att ta fram en vägledning för hur denna typ av återvinningscentraler kan förverkligas i Malmö.

Många kommuner i Sverige har funderingar på kvartersnära återvinningscentraler som ett sätt att förbättra möjligheterna att återanvända och återvinna avfall. En viktig grundsten är tillgänglighet, att man ska kunna gå eller cykla till en sin återvinningscentral, men även möjligheten till återbruk.

– Ett utmärkande drag för en kvartersnära återvinningscentral är att återbruk och återanvändning är det centrala, vilket märks i utformning och personalens bemötande. Det finns stora möjligheter att efter hand utveckla de kvartersnära återvinningscentralerna ytterligare, med reparations- och designverkstäder, caféverksamhet och med relaterade evenemang för att ytterligare befästa dem som mötesplats, berättar Britt-Marie Fagerström, miljökonsult på Tyréns.

Tyréns uppdrag är att planera projektet, förbereda möten med arbets- och referensgrupp samt sammanställa vägledningen. Vägledningen väntas vara klar i september 2013 och kommer genom skisser förtydliga och inspirera hur kvartersnära återvinningscentraler kan utformas.Beställare i uppdraget är av VA syd och Sysav utveckling i Malmö.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.