nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tydligare regler om dikesrensning

  • Annons 1

Regelverket för dikesrensning på skogsmark är svårt att överskåda och tillämpa. Bland annat finns det två parallella regelsystem, Skogsvårdslagen och Miljöbalken, och flera tillsynsmyndigheter.

Detta har Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket kommit fram till i sitt arbete med att tydliggöra tillämpningen av reglerna, ett arbete som nu har mynnat ut i en vägledning. Dessutom har man tagit fram förslag som ska underlätta för markägare och myndigheter och dessa ska lämnas till regeringen.

Bland förslagen märks bland annat det om att en myndighet ska koordinera olika myndighetskontakter för att förenkla för verksamhetsutövaren. Dessutom vill man öka forskning om produktions- och miljöeffekter av dikesrensning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.